31 Vlaamse gemeenten (waarvan 9 in provincie Antwerpen) mogen afzien van sociaal voorkooprecht

Door Marc Hendrickx op 30 maart 2018, over deze onderwerpen: Wonen

Op woningen in het lokale onbewoonbaar- en leegstaandsregister rust een voorkooprecht. Wie zulke woning wil verkopen moet deze eerst aanbieden aan de gemeente en lokale sociale huisvester.

Gemeenten met een sociaal huuraanbod van minstens 9% kunnen echter afzien van dat voorkooprecht: het gaat in Vlaanderen om 31 gemeenten, waaronder Antwerpen, Gent en Mechelen. Met negen hiervan heeft provincie Antwerpen het grootste aandeel. Dat blijkt uit een antwoord aan Vlaams Parlementslid en Mechels Eerste Schepen Marc Hendrickx (N-VA) van minister van Wonen Liesbeth Homans, die ook aankondigde in 2019 bij al de stads- en gemeentebesturen te zullen peilen of zij definitief wensen af te zien van hun voorkooprecht.

Marc Hendrickx: “Het voorkooprecht is een goed instrument voor wie een achterstand wil inhalen. Maar gemeenten die al op of over de 9%-norm zitten kunnen hiervan afzien. Dat is ook een mooi gebaar naar kopers die in leegstaande panden willen investeren. Het voorkooprecht hangt dan niet langer een maand lang als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Ik ben dan ook blij met de intentie van de minister in 2019 bij de gemeentebesturen te peilen of zij definitief wensen af te zien van hun voorkooprecht. Dan kan dat ook duidelijk worden gecommuniceerd naar de kopers, want ook dat liep recent nog fout.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is