3.811 kinderen voor mars tegen pesten

Door Marc Hendrickx op 20 september 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

"We hebben een wereldrecord!" Groot feest gisteren op de Mechelse Grote Markt. Een massa kinderen sprong een gat in de lucht bij het nieuws dat ze net de grootste mars tegen pesten ter wereld hadden gerealiseerd. Dat in het kader van het antipestprogramma KiVA, dat duidelijk voor veranderingen in de scholen zorgt.

De kinderen bleven gisteren maar komen. Met zelfgemaakte spandoeken met opschriften als 'Zeg nee tegen gepest, dat is het best', 'Stop pesten' en 'Wees een held. Kom op tegen pesten en geweld' was hun boodschap meer dan duidelijk. Met precies 3.811 waren ze, zo stelde de World Record Organisation vast. Een wereldrecord, al was dat geen verrassing. Het bestond immers nog niet. "Maar ik ben toch verrast. Andere jaren verwelkomen we bij de KiVA Kick-Off 'maar' zo'n 3.000 kinderen", valt Preventieschepen Stefaan Deleus (CD&V) uit de lucht. De stad bood drie jaar geleden KiVa aan de 35 Mechelse basisscholen aan, 23 gingen daar ook op in. Nergens in Vlaanderen wordt de strijd tegen pesten zo intensief gevoerd. "Heel belangrijk, want pesten kan jarenlang fysieke en psychologische gevolgen hebben voor de slachtoffers", zegt Onderwijsschepen Marc Hendrickx (N-VA). En KiVa werkt. Sint-Jozef Coloma gebruikt het Finse programma drie jaar en merkt duidelijk het verschil. Volgens juffen Diane Franckx en Inge Cabus is het aantal pestgevallen flink gedaald en zijn de kinderen weerbaarder. "Gebeurt het toch, dan wordt het veel sneller in de kiem gesmoord. Heel knap dat de stad zich hier zo achter zet en investeert in opleidingen." Leerling van dezelfde school Julian Van Aken (10) bevestigt. "Er wordt minder gepest. Pesters zijn het gaan inzien dat het niet kan.."

Een gelijkaardig verhaal bij andere scholen. Directeur Dirk Letens van de Sint-Pieterschool. "We werkten al met herstelgericht werken, KiVa heeft dat nog versterkt. Na twee jaar is er nog progressie mogelijk, maar ik zie wel dat kinderen vaardiger zijn in het uiten van hun gevoelens en er zich tegenover te stellen. Nu wordt sneller in dialoog getreden, terwijl pesten vroeger vaker escaleerde."

Zinvolle activiteit

In de meeste scholen vindt maandelijks een KiVa-activiteit plaats, in buitengewone basisschool Den Anker zelfs wekelijks. "In het begin was KiVa moeilijk te vatten, maar intussen zijn ze mee. De kinderen geven veel sneller aan: 'Stop, dit wil ik niet'." De mars vond hij erg zinvol. "Het geeft een samenhorigheid. We werken hier met zijn allen samen aan." Na de mars konden de kinderen nog genieten van MC Raoul - wat kreeg die de volle Grote Markt mee! - Nina en de covergroep Frituur Paula. "We hebben speciaal een nieuw programma uitgewerkt, maar dat is zo tof dat we het ook deels in onze gewone shows zullen gebruiken", lacht zanger Bart Verwaetermeulen van de band. Nog tot 3 oktober blijft een anti-pesttoren van de Kinderraad en kleine stadsartiest Frits Deruyter staan op de Grote Markt en kunnen kinderen er kunstwerkjes tegen pesten achterlaten.

WANNES VANSINA ■

Het Laatste Nieuws/Mechelen-Lier, Do. 20 Sep. 2018, Pagina 14

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is