"Alles doen wat ik kan om tussen te komen in zaak-Djalali" (Bourgeois)

Door Marc Hendrickx op 25 oktober 2017, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft morgen/donderdag een contact met de Iraanse ambassadeur over de zaak van de terdoodveroordeelde VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Bourgeois zal ook de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini

over de kwestie aanschrijven. "Ik ga alles doen wat ik kan om tussen te komen zodat de principes van de rechtstaat gerespecteerd worden." Dat heeft Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Marc Hendrickx (N-VA) en Katia Segers (sp.a).

De Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is in Iran ter dood veroordeeld. Djalali zit al sinds april 2016 in een Iraanse cel en wordt beschuldigd van 'collaboratie met een vijandige staat' en meer bepaald van spionage voor Israël. Na zijn terdoodveroordeling is de VUB-gastdocent opnieuw een hongerstaking begonnen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois volgt de zaak al langer op. Hij hamert op het recht op een "eerlijk proces". Dat recht lijkt in het geval-Djalali met de voeten getreden. Zo heeft het proces bijvoorbeeld plaatsgevonden achter gesloten deuren.

Minister-president Bourgeois heeft morgen/donderdag een nieuw gesprek met de Iraanse ambassadeur. Die ambassadeur garandeerde bij een eerder contact een eerlijke en onafhankelijk proces voor Djalali. Daarnaast zal Bourgeois ook Mogherini aanschrijven over de zaak. "Ik ga alles doen wat ik kan om tussen te komen zodat de principes van de rechtstaat gerespecteerd worden", aldus Bourgeois.

Sp.a-politica Segers pleit ervoor om ook verder te kijken dan de diplomatieke dialoog. "Als de taal van de diplomatie niet begrepen wordt, moeten we misschien de taal van het geld gebruiken", aldus Segers. Zij pleit er daarom voor een geplande zakenmissie van Flanders Investment and Trade (FIT) naar Iran te annuleren. Maar die piste vond geen gehoor bij minister-president Bourgeois. Hij is niet van plan de FIT-missie te schrappen.

Belga ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is