“Als er geen oplossing komt, organiseren we ons eigen feestje”

Door Marc Hendrickx op 16 april 2019, over deze onderwerpen: Mechelen

De uitbaters van de horecazaken op de Grote Markt zijn niet te spreken over de beslissing van het stadsbestuur om de festiviteiten naar aanleiding van 11 en 21 juli te verhuizen naar de Kruidtuin. Ze vragen dringend overleg en beraden zich over mogelijke acties.

“Toen vorige week de plannen van de verhuis bekendraakten, vielen we compleet uit de lucht”, zegt Dirk Wernaerts, uitbater van Den Amitié. “Ik heb alle collega's samengeroepen en deze voormiddag ( gisteren, red.) hebben we over de situatie vergaderd. Iedereen was aanwezig.” De cafébazen willen zo snel mogelijk overleg met alle betrokkenen. Ze hopen dat de ­beslissing nog kan teruggedraaid ­worden en dat zowel de Vlaamse en de nationale feestdag toch op de Grote Markt kunnen plaatsvinden.

Als het stadsbestuur toch bij zijn beslissing zou blijven, overwegen de cafébazen acties. “We denken aan een actie op 5 mei tijdens de viering van KV Mechelen op de Grote Markt. Verder denken we ook aan een petitie.”

Zonder overleg

Het zit de horeca-uitbaters vooral dwars dat de beslissing werd genomen zonder voorgaand overleg. Dat de verhuis onder meer gebeurt om de leefbaarheid in het centrum te verhogen, vinden ze een drogreden. “De mensen die op de Grote Markt wonen, zijn meestal de uitbaters zelf. Ik heb hier nog nooit iemand horen klagen over overlast”, klinkt het bij Wernaerts. “Eerder heeft men ook al de kerstmarkt weggetrokken.”

De verhuis naar de Kruidtuin heeft ook een niet te onderschatten economische impact. Bij Den Amitié hebben ze elk jaar honderd reservaties op 11 en 21 juli. “We maken er iedere keer een leuk evenement van voor onze klanten”, zegt Dirk. “Wij hopen dan ook dat er nog een oplossing komt. Mocht dat niet het geval zijn, dan blijven we niet bij de pakken zitten en dan organiseren we zelf een feestje. In plaats van Vlaanderen zingt wordt het dan Den Amitié zingt.”

Werner Vervloesem en Christel De Cauwer genieten van de zon op het terras van Den Amitié. “Jammer dat die feestdagen niet meer op de Grote Markt zullen georganiseerd worden. Wij reserveren hier ieder jaar een tafeltje. Terwijl we eten, kunnen we genieten van het evenement. Je zit hier rustig en je kan naar een propere wc. Wij gaan niet naar de Kruidtuin om daar op het gras te zitten of op een plastic stoel.” Ook Fons Coppens is geen voorstander van de verhuis. “Spijtig! Op de Grote Markt is het veel comfortabeler dan in de Kruidtuin. Dat is een traditie die beter in ere zou worden gehouden.”

Klacht van vorige zomer

Kristof Calvo (Vld-Groen- M+), voorzitter van organisator Mechelen Feest, zegt dat er zeker nog overleg komt met de cafébazen. “Sowieso worden de locaties jaarlijks geëvalueerd. We moeten voor de komende jaren samen met Horeca Mechelen kijken wat waar plaatsvindt.

De beslissing van het stadsbestuur voor 2019 heeft meerdere redenen. Zonder het vuurwerk - omwille van dierenwelzijn - is er enkel muziek, waardoor de Kruidtuin en de infrastructuur van Parkpop een geschikte locatie is. In 2013 vond het muziekprogramma voor 11 juli ook al plaats in de Kruidtuin. We proberen evenementen voldoende te spreiden. En vorige zomer was er van de horecazaken zelf, ook bij 11 juli en 21 juli, de klacht dat er net te veel op de Grote Markt wordt georganiseerd en dat dat hinder veroorzaakt. We hebben in ­Mechelen een traditie om beide feestdagen in stijl te vieren en dat zal ook dit jaar zo zijn. Net als onze Grote Markt is de Kruidtuin een toplocatie.”

Gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) en zijn partij vinden de verhuis onbegrijpelijk. “Wij zullen dit blijven opvolgen en betreuren de manier van omgaan met mensen die er altijd moeten staan als het om de lasten gaat, maar niet eens gehoord worden als het om de lusten gaat.”

Ward Bosmans ■

Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Di. 16 Apr. 2019, Pagina 13

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is