Blinden en slechtzienden kunnen stemmen zonder hulp

Door Marc Hendrickx op 26 september 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

Gisteren konden blinden en slechtzienden in het Mechelse stadhuis kennismaken met een audiomodule waarmee ze op 14 oktober zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Mechelen is een van de twee steden waar dit proefproject van de Vlaamse Overheid uitgetest wordt.

Het is de eerste keer in Vlaanderen dat blinden en slechtzienden, zonder hulp van een

vertrouwenspersoon, zelfstandig kunnen stemmen. Zo behouden ze de garantie van het stemgeheim en de stemvrijheid. Dit pilootproject, dat naast Mechelen ook in Aalst loopt, is een initiatief van de Vlaamse Overheid. “Het past in het kader van een volledig toegankelijk Mechelen. Stemrecht is er voor iedereen en het moet ook voor iedereen, zonder begeleiding, fysiek mogelijk gemaakt worden. De stad Mechelen zet ook tijdens de verkiezingen in op moderne technieken”, zegt schepen van ICT Stefaan Deleus.

Hoe werkt het?

Volgens schepen van Burgerzaken en Gelijke Kansen Marc Hendrickx (N-VA) is de stad mee in dit project gestapt omdat elke burger op een gelijkwaardige manier zijn stem moet kunnen uitbrengen. “Ook bij de verkiezingen in mei 2019 gaan we hier in principe mee verder en bij een gunstige evaluatie is de kans groot dat dit project bij de volgende verkiezingen uitbreiding krijgt.”

Bij de verkiezingen van 14 oktober zal er in iedere Mechelse stemlocatie een stemcomputer met audiomodule aanwezig zijn. Blinden of slechtzienden hoeven zich vooraf niet te registreren. Bij aankomst in het stemlokaal verwittigen ze de voorzitter dat ze gebruik willen maken van de audiomodule. Een van de bijzitters zal de persoon begeleiden en het systeem uitleggen. Zodra de kiezer zijn kaart in het apparaat duwt wordt hij door het hele proces gegidst door een computerstem.

De blinde of slechtziende zal op basis van een aantal knoppen, zijn stem kunnen uitbrengen. Hij beschikt over alle functionaliteiten om te navigeren tussen lijsten, kandidaten en blanco. Op het einde hoort de kiezer welke keuzes hij voor welke verkiezing heeft gemaakt.

Een van de mensen die de audiomodule kwam testen was François De Schouwer (75). “Tijdens de vorige

verkiezingen kon ik alles nog zien, maar de voorbije jaren ging mijn zicht zo achteruit dat ik nog slechts tien procent zie. Ik geraak nog wel tot aan het stembureau, maar stemmen zelf zou niet meer lukken.”

“Makkelijker dan verwacht”

François werd via de Brailleliga op de hoogte gebracht van deze mogelijkheid en kwam alvast eens testen. “Het was makkelijker dan ik had verwacht. De stem leest alles klaar en duidelijk voor en als je je vergist kan je altijd terug gaan. Alles gebeurt via de audiomodule want het scherm van de stemcomputer blijft zwart. Ik ben blij dat dit bestaat. Zo hoef ik niemand lastig te vallen om met mij mee te gaan in het stemhokje. Ik ga mij wel op voorhand informeren wie op welke plaats staat op de lijst. Dan kan ik doorspoelen want anders moet je wachten tot de audiomodule alle namen heeft voorgelezen.”

Ward Bosmans ■

Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier, Wo. 26 Sep. 2018, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is