Eerste kinderen met huwelijksakte een feit

Door Marc Hendrickx op 25 juli 2017, over deze onderwerpen: Mechelen

Om kinderen nog meer bij het huwelijk van hun ouders te betrekken, maakt de stad een kinderakte op voor gezinnen die dat wensen. De primeur van deze nieuwigheid was maandag voor Jonathan (9) en Helena Dierickx (13).

Met de akte wil Mechelen Kinderstad de kinderen van huwende koppels nog meer betrekken bij het hele gebeuren. Officieel moeten getuigen

minstens 18 jaar oud zijn. “Maar met deze akte worden de kinderen toch meer betrokken en voelen ze zich net zo belangrijk als de wettelijke getuigen”, zegt schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx (N-VA).

Hij mocht maandagnamiddag in het stadhuis het eerste huwelijk met de nieuwe kinderakte voltrekken. Die eer was weggelegd voor Jurgen Dierickx (42), fietsenhandelaar op de Tervuursesteenweg, en zijn kersverse echtgenote Shantana De Wilde (39). “We zijn al 24 jaar samen, maar trouwen was er door omstandigheden nog niet van gekomen. Toen we het aan de kinderen vertelden, waren ze verrast”, vertelt Shantana.

Als symbool van hun liefde stonden hun kinderen maandag mee op het eerste rij in de trouwzaal. “Voor kinderen was er tot nog toe niets specifiek voorhanden om meer deel uit te maken van de ceremonie. Daar brengen we met de kinderakte verandering in. Door tijdens het huwelijk voor hen een speciale rol weg te leggen, betrekken we heb meer bij het gebeuren. Zo wordt een trouwceremonie ook leuk voor kinderen”, legt schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld). De kinderakte werd speciaal ontworpen op maat van Mechelen. Rommy Rombouts mocht dus niet ontbreken. Naast het ondertekenen van de speelse akte krijgen de kinderen ook een huwelijksbadge cadeau. “Het enthousiasme van kinderen groeit als ze het gevoel hebben dat het ook een beetje hun dag is. Het ondertekenen heeft uiteraard geen wettelijke waarde, maar daarom is het voor hen niet minder interessant. Bovendien mogen zij hun akte, in tegenstelling tot de huwelijksakte wel meer naar huis nemen”, vertelt schepen Hendrickx.

“Met het initiatief spelen wij in op een tendens dat mensen vandaag later huwen en al kinderen hebben. Soms ook uit een eerste relatie”, zegt Greet Geypen nog.

Leuk en spannend

Ouders beslissen zelf of ze graag zo'n kinderakte willen. Gisteren waren de kinderen alvast helemaal mee in het verhaal. “Het was leuk en spannend”, zegt Helena. En gaan ze de akte nu ergens ophangen? “Ja, in onze slaapkamer ofzo. Ik weet het nog niet”, klinkt het.

Ook papa Jurgen is blij. “Het is een goed initiatief. Wij hadden geen getuigen en zo waren zij toch een beetje onze getuigen. De kindjes zijn voor ons het hoofddoel”, zegt hij. Veel overtuigingskracht om hun kinderen te betrekken bij het huwelijk hadden de ouders niet nodig. “Ze stelden enkel wat vragen over wat ze moesten doen vandaag”, vertelt mama Shantana.

sven van haezendonck ■

Gazet van Antwerpen/Mechelen, Di. 25 Jul. 2017, Pagina 15

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is