Geen Airbnb's in sociale woningen

Door Marc Hendrickx op 9 november 2017, over deze onderwerpen: Wonen

Het komt in Vlaanderen niet voor dat mensen kamers in sociale woningen of de hele woning verhuren via Airbnb. In de buurlanden is dat wel gebeurd.

Volgens Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) is zo'n vorm van misbruik voorkomen dankzij het controlebeleid. “De controle werkt. We hebben hier geen mistoestanden of drama's zoals in de buurlanden”, zegt de politicus uit Mechelen.

Niet onderverhuren

Wie een sociale woning huurt mag die niet onderverhuren. Het aanbieden op verhuurplatforms als Airbnb is strikt verboden. Dat leidde onder meer in Nederland tot het verbreken van sociale huurcontracten als sanctie.
Marc Hendrickx drong er bij ministers van Toerisme en Wonen Ben Weyts en Liesbeth Homans, partijgenoten van N-VA, op aan om dit in Vlaanderen te voorkomen. Toerisme Vlaanderen spoort Airbnb-aanbieders actief op en verplicht hen zich te registreren. Wonen Vlaanderen koppelt dit register dan aan dat van alle sociale woningen. Zo wordt automatisch gecontroleerd zonder grote werklast.

“Uitzettingen vermeden”

“Uit de eerste controle blijkt dat er geen sociale woningen toeristisch worden onderverhuurd”, zegt Marc Hendrickx. Het bewijs dat onze controles afschrikken.
Zo worden ook uitzettingen vermeden. Het is nu aan Toerisme Vlaanderen om ervoor te zorgen dat alle aanbieders van woningen via Airbnb aan hun registratieplicht voldoen.” (dh)

Gazet van Antwerpen, Do. 09 Nov. 2017, Pagina 8

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is