'Handdrukrel' zindert nog altijd na

Door Marc Hendrickx op 14 november 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

Dat schepen Marc Hendrickx (N-VA) in mei een huwelijk weigerde te voltrekken omdat de bruid hem geen hand wou geven, zorgde voor veel beroering. Ook vandaag blijft die zogenaamde 'handdrukrel' nazinderen. Wie zorgt voor een Mechelse gemeenschap?

Hendrickx weigerde het huwelijk te voltrekken nadat de streng islamitische bruid weigerde hem de hand te schudden. De partij blijft daar ook achter staan.

"Onze samenleving hanteert een basisset van waarden en normen waar de gelijkheid van man en vrouw er een van is. Daar geven we geen millimeter op toe. Pas als een gedeelde set van normen en waarden aanvaard wordt, kan je spreken van een Mechelse gemeenschap", aldus N-VA. Hendrickx kreeg eerst gelijk van burgemeester Bart Somers, enkele dagen later niet meer. De stadslijst zegt te willen verbinden. "Waar andere verdeeldheid zaaien, brengen wij mensen samen. We kozen ervoor om samen te leven, niet voor segregatie", zegt Bart Somers

"Met projecten als 'School in Zicht', 'Samen inburgeren', 'Kleur in het Jeugdwerk' zorgen we nu al voor baanbrekend werk in inclusief beleid. We bestrijden segregatie en gettovorming", zegt Abdrahman Labsir. CD&V wil de bestaande integratie- en participatietrajecten versterken. "We leven

soms nog te veel naast elkaar." Volgens Caroline Gennez (sp.a) is dat te wijten aan het "besparen op buurtwerking". "Wij kiezen voluit voor een sterk sociaal weefsel in elke wijk door een open wijkcentrum en meer buurtactiviteiten, met de school als spil."

Radicale gelijkheid

Be.One ijvert voor "radicale gelijkheid". "Mensen worden nu uitgesloten omwille van hun identiteit, hun cultuur, hun religie. Erken een islamitische basisschool, zorg ervoor dat dames met hoofddoek ook áchter de balie van het Huis van de Mechelaar zitten, maak dat mensen van allochtone origine kunnen werken en doe iets aan het racisme binnen het politiekorps", luiden de aanbevelingen van Hakim Boutkabout. Vlaams Belang vindt juist "dat moslims alles gedaan kregen". "Apartheid in jeugdhuizen en sportclubs, een aparte islamitische begraafplaats, halalmaaltijden in scholen en bij de openbare diensten... In plaats van integratie kwam er segregatie."

Het Laatste Nieuws/Mechelen-Lier, Vr. 21 Sep. 2018, Pagina 21

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is