Oudste Mechelaar 105 jaar oud

Door Marc Hendrickx op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

Pauline Devynck heeft, in het bijzijn van haar familie, 105 kaarsjes uitgeblazen en is daarmee de oudste inwoner van Mechelen. “Het is hier goed leven in 't rusthuis (Hof van Egmont, red.). Ik ben hier graag”, zegt ze met de glimlach.

Na een feestje met de bewoners van het Hof van Egmont kwam schepen van Burgerzaken, Marc Hendrickx (N-VA), namens het stadsbestuur Pauline in de bloemen zetten en haar een fruitmand en chocolade Mechelse maantjes afgeven.

Uit één van de vele verjaardagskaartjes weerklonk het liedje 'It's a Long way to Tipperary' en dat prevelde de jarige ook nog stilletjes mee, tot groot jolijt van de aanwezigen.

“Dat ze dit in het Engels nog meezingt, is geen toeval. Haar vader, een kunstenaar, was loteling en vertrok omwille van de Eerste Wereldoorlog met zijn gezin naar Wales. Pauline was toen nog een baby en heeft daar haar prille jeugdjaren doorgebracht”, vertelt Chantal Devynck, nichtje van de 105-jarige. Dertien jaar later keerde het gezin terug naar Mechelen waar ze samen met haar zus Louise in de Donkerlei is gaan wonen. Daar heeft ze meer dan vijftig jaar gewoond.

“Die twee hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Pauline ging uit werken als bediende bij schoencrèmefabrikant Tania in Brussel. Louise deed het huishouden en hield zich bezig met naaien. Daar kwam onverwachts een einde aan toen Louise in 2003 in de Frans Halsvest bij een straatoverval gewond raakte en daar wat later ook aan is overleden. Ze was 85. Dat verlies heeft ons Pauline moeilijk kunnen verwerken. Drie jaar later verhuisde ze naar het Hof van Egmont”, gaat Chantal verder.

Nooit getrouwd

Pauline is nooit getrouwd geweest. “Vraag mij niet waarom. Dat heeft ze ook nooit verteld. 'Het is goed thuis', zei ze daar altijd over”, lacht Chantal. Vorig jaar liep Pauline nog gezwind door de gangen in het Hof van Egmont, waar ze sinds haar 93ste verblijft.

“Ze doet het nog héél goed”, zegt neef Luc Devynck. “Tot vorig jaar kon ze nog zonder bril lezen en naar televisie kijken. We komen haar nog erg graag bezoeken”, zeggen de familieleden bij het aansnijden van de verjaardagstaart.

“Het eten is hier lekker”, knikt Pauline tevreden. Het geheim van haar ouderdom? “Een positieve ingesteldheid én een ijzeren gestel. Ja, zo kennen we haar al vele jaren. Een voorbeeld voor velen”, vindt neef Luc Devynck.

leo de nijn ■

Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas,
Di. 29 Mei 2018, Pagina 18

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is