Puurs en Putte breiden uit met meeste inwoners

Door Marc Hendrickx op 5 februari 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

Uit cijfers van Binnenlandse Zaken blijkt dat we op 1 januari 2018 met 11.358.357 Belgen waren. Dat is een stijging van 0,48% ten opzichte van vorig jaar. In onze regio zijn Puurs en Putte procentueel de grootste stijgers.

Puurs heeft nu bijvoorbeeld 17.448 inwoners. Dat zijn er 254 meer dan een jaar geleden, ofwel een stijging van bijna 1,5%. “De mensen willen in Puurs komen wonen, dat is duidelijk”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “Dat heeft volgens mij een aantal redenen. Eerst en vooral is er onze uitstekende ligging tussen Antwerpen en

Brussel. Daarnaast ben je ook vlakbij Mechelen en zijn ook Leuven en Gent niet zo heel erg ver. Dat maakt dat veel mensen Puurs een goede woonplaats vinden.”

“Onze gemeente is natuurlijk meer dan enkel de ligging”, vertelt Van den Heuvel nog. “We hebben ook heel wat goede bedrijven die zorgen voor veel werkgelegenheid. Verder biedt Puurs een aangename woonomgeving met steeds meer winkels, goede scholen, verenigingen en culturele centra. Desondanks ben je ook snel in de natuur langs de Schelde. We bieden dus een mooie harmonie tussen het rustige groen enerzijds en een levendige economie anderzijds.”

Ook Putte kende een vrij sterke bevolkingsgroei het laatste jaar. Er kwamen 210 inwoners bij, wat het totaal op 17.584 brengt. Dat is een toename met 1,2%. “Ik denk dat de uitstraling van onze gemeente goed zit”, vertelt burgemeester Peter Gysbrechts (Open Vld). “We hebben de voorbije jaren veel gemoderniseerd en willen een vooruitstrevende en bruisende gemeente zijn.”

“Er zijn de laatste tijd heel wat appartementen bijgekomen en er werden ook enkele nieuwe verkavelingen aangesneden. Die worden meteen ingenomen, dus je

merkt dat Putte aan populariteit wint. Volgens mij heeft dat veel te maken met onze centrale ligging. We zitten momenteel in een flow en ik verwacht dat deze tendens zich nog wel even verderzet. Zoals het er nu naar uit ziet, ronden we binnen een paar jaar de kaap van de 18.000 inwoners.”

In 2030 95.000 inwoners

Ook in Mechelen kwamen er in absolute cijfers de meeste inwoners bij. Daar telden ze een groei van 588 mensen, waardoor er voor het eerst meer dan 86.000 Maneblussers zijn. “Mechelen is een stad op mensenmaat”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). “We zijn niet te groot, maar ook niet te klein. Daarnaast zijn we centraal gelegen en een dynamische, levendige en veilige stad. Mechelen is een referentiestad geworden in Vlaanderen, en dat maakt het aantrekkelijk om hier te komen wonen. Volgens de huidige prognoses tellen we in 2030 zo'n 95.000 inwoners.”

En dat brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee”, vult schepen van Burgerzaken en Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA) aan. “Niet alleen op het vlak van mobiliteit en woongelegenheid, maar ook op het vlak van onderwijs. We blijven er bijvoorbeeld sterk op inzetten dat iedereen zijn of haar kind kan inschrijven in de school die zijn voorkeur wegdraagt. We moeten erover waken dat Mechelen leefbaar blijft.

stijn van de sande ■

Gazet van Antwerpen/Mechelen, Ma. 05 Feb. 2018, Pagina 13

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is