Schoolbuurten moeten groener en nog veiliger worden

Door Marc Hendrickx op 20 juni 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

De stad Mechelen wil de komende jaren de schoolomgevingen veiliger maken. Daarvoor heeft ze het Octopuscharter 2.0 ondertekend. “We hebben allemaal de intentie om de schoolbuurten groener en nog veiliger te maken”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie bij de onthulling van de eerste octopuspaal in Battel.

Schepenen Greet Geypen (Open Vld), Marina De Bie (Groen) en Marc Hendrickx (N-VA) staken dinsdagmiddag de kinderen van de Vrije Basisschool De Ark in Battel een helpende hand toe bij het onthullen van de eerste octopuspaal in de Dijlestad. Met een octopus erbovenop en de opvallende

gele en paarse kleur zorgen deze palen ervoor dat elke chauffeur in één oogopslag weet dat hij in een schoolomgeving komt en dat hij zijn rijstijl moet aanpassen.

“Tijdens de zomervakantie plaatsen we nog veertig palen aan alle basisscholen in onze stad. We investeren hiervoor 73.000 euro”, vertelt schepen van Jeugd Greet Geypen. “We geven ze ook een Mechels tintje. Alle palen krijgen een 'Graag Traag'-affiche van Rommy, zoals die ook prijkt op de zone 30-borden die we in heel wat straten tijdens de zomervakantie plaatsen.”

“Verkeersveiligheid rond scholen is een prioriteit. Het blijft altijd héél hectisch 's morgens en 's avonds aan de schoolpoorten en daarom willen we de schoolomgevingen nog veiliger maken dan ze vandaag al zijn. De chaos die bij het afzetten en ophalen vaak ontstaat kan gevaarlijk zijn. Ondertussen zijn er aan veel scholen snelheidsremmende maatregelen genomen en hebben we een aantal schoolstraten ingevoerd”, legt Geypen uit.

Het stadsbestuur heeft zopas een engagement

ondertekend, het zogenaamde 'Octopuscharter 2.0' en engageert zich om de schoolomgevingen tegen 2030 in Mechelen nog veiliger te maken.

“De schoolomgevingen zijn al allemaal zone 30, maar nu is er ook een engagement om ervoor te zorgen dat kinderen op een duurzame manier naar school komen, te voet of met de fiets”, vertelt schepen Marina De Bie.

“De schoolbuurt moet ook groener worden bij de heraanleg, zodat de auto's geweerd worden uit de directe schoolomgeving. We kunnen vandaag, met de verkiezingen voor de deur, geen nieuwe beslissingen meer nemen. Maar iedereen in het schepencollege is van oordeel dat we voor een nog veiligere schoolomgeving nog een tandje moeten bijsteken”, meent de schepen.

An Broothaerts, directrice van De Ark in Battel, kan de plannen om de schoolbuurten nog veiliger te maken alleen maar toejuichen. “Het plaatsen van de octopuspaal is zeker een pluspunt. De stad doet al heel wat inspanningen. Ik denk maar aan de gemachtigde opzichters die aan de scholen worden ingezet. Dat ze nu nog een stapje verder willen gaan is top”, zegt de directrice.

leo de nijn ■

Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Wo. 20 Jun. 2018, Pagina 14

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is