Sociale huisvesters lopen voor miljoenen aan huurinkomsten mis

Door Marc Hendrickx op 7 maart 2019, over deze onderwerpen: Mechelen

De Vlaamse huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren blijken zelf geen al te beste huisvader te zijn. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx (N-VA) aan Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). In vijf jaar tijd liepen ze 13 miljoen euro aan huurinkomsten mis.

In 2017 zagen de 90 Vlaamse sociale huisvesters samen maar liefst 3,2 miljoen euro in rook opgaan - een recordbedrag aan huurgelden die nooit werden betaald.

Uiteindelijk is het de belastingbetaler die, via de Vlaamse begroting, voor alle niet-geïnde tekorten opdraait, weet ook Marc Hendrickx, die de cijfers bij de minister opvroeg. "Het is tegenover de gemeenschap, maar evenzeer voor de huurders zelf, belangrijk dat een correct beleid ten aanzien van wanbetalers wordt ontwikkeld, en huurders die niet betalen van zeer nabij worden opgevolgd. Zeker in het verleden gebeurde dat niet door alle maatschappijen even nauwgezet."

WoninGent, de Vlaamse huisvestingsmaatschappij met het grootste aantal achterstallige betalingen, trekt al een klein jaar met wie echt niet betaalt voor een verzoening naar de vrederechter.

(SPK) ■

De Morgen, Do. 07 Mar. 2019, Pagina 11

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is