Vlaams parlement : mijn YOUCA ervaring.

Na een lange busrit van Leuven naar Brussel kwam ik in de ochtend aan bij het Vlaams Parlement. Het eerste wat mij opviel, is hoe gigantisch en chaotisch dit moderne gebouw wel is. In de ochtend kregen we (ik en mijn mede YOUCA*-studenten) een rondleiding doorheen het gebouw. Het viel me op hoe complex en multifunctioneel het Vlaams Parlement eigenlijk is.

Na de rondleiding kwam de medewerkster van Marc Hendrickx mij ophalen. Ze begeleidde me naar het kantoor van Marc en ik werd vriendelijk ontvangen door de Vlaamse Volksvertegenwoordiger. We zijn hierna een kijkje gaan nemen naar een commissie over welzijn. In de grote zaal waar vele slimme mensen zaten voelde ik mij als een kat in een vreemd pakhuis. Toch probeerde ik zo goed mogelijk mee te volgen en te begrijpen wat er allemaal gezegd werd. Ik vond het eens interessant om deze commissie bij te wonen maar echt een mening over deze onderwerpen heb ik niet doordat ik amper/niets weet over hoe het allemaal zijn gang gaat. De vertegenwoordigers zijn naast heel serieuze mensen ook grappenmakers, maar van deze soort humor (politiekhumor) begrijp ik vrijwel weinig.

De politiekers hier lijken ook een zeer sterke band met elkaar te hebben. Zodanig dat ze buiten collega’s ook hechte vrienden zijn. Na de vergadering ben ik dan begonnen met het verzamelen van artikels, het doel hiervan is mij onduidelijk. Ik heb nooit de politiek gevolgd en heb hier dus geen voorkennis over. De medewerkster van Marc heeft me zeer goed begeleid in deze taken. Ze probeert me de politiek en wat er gebeurd in het Vlaams Parlement zo goed mogelijk uit te leggen zonder te zware taal te gebruiken, wat ik wel apprecieer.

In het algemeen is dit vakgebied nog steeds heel complex maar ik begin elke minuut beter en beter te begrijpen wat ieder zijn rol is. Kortom, vandaag was een hectische dag waarvan ik veel heb bijgeleerd. Hoe het parlement nu helemaal in elkaar zit weet ik niet maar toch heb ik al heel wat nuttige kennis kunnen opdoen.

*YOUCA is een organisatie dat instaat voor beter onderwijs in onderontwikkelde landen. Dit jaar gaat de opbrengst naar El Salvador, een land de grootte van België in Centraal Amerika. De levensomstandigheden in El Salvador zijn helemaal niet ideaal. Het land kent veel geweld en misdrijven. Hierdoor zijn er veel mensen bang om op straat te komen. Ook de studenten zijn hier bang voor, als ze ‘s ochtens naar school vertrekken hebben ze geen zekerheid dat ze ‘s avonds terug thuis zullen komen.

Jongeren zonder een educatie kunnen dus moeilijk of geen job bemachtigen. Om toch voor hun familie te kunnen zorgen sluiten ze zich vaak aan bij bendes. Deze bendes houden zich dan bezig met drugs om zo aan geld te komen. Het is een vicieuze cirkel die nooit opgelost blijkt te geraken. Om dit tegen te gaan organiseert YOUCA een dag waarop leerlingen uit de 3e graad gaan werken en met die opbrengst steunen ze het project in El Salvador om een betere toekomst voor zichzelf te creëren.

Jelle Schoonejans

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is