“Wat écht telt, zijn die mensenlevens”

Door Marc Hendrickx op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Mechelen

De stad Mechelen wil de heldenstatus van Michel Everaerts (48) laten bevestigen door het internationaal erkende Carnegie Hero Fund. De conciërge had op zaterdag 4 november een belangrijk aandeel in de redding van twee bewoners uit een keukenbrand.

Michel Everaerts ging pas in februari aan de slag als conciërge van het Hof van Nassau in de Bleekstraat. Voordien woonde hij in Scherpenheuvel en werkte hij als cipier in Leuven. In de zomer verhuisde hij definitief naar Mechelen. Niets deed hem vermoeden dat hij daar enkele maanden later zou worden voorgedragen als held.

De stad Mechelen wil immers een procedure opstarten bij het Carnegie Hero Fund. Daarvoor moeten onder meer verslagen van de brandweer en de politie ingestuurd worden. Vrijdag werd Everaerts al ontvangen op het stadhuis door waarnemend burgmeester Marc Hendrickx (N-VA). Zelf blijft de redder er bescheiden onder. “Ik schrok wel even toen ik plots bezoek kreeg van een kabinetsmedewerker”, vertelt hij. “Hoewel ik het ten zeerste apprecieer, hoefde zo'n erkenning niet. Wat écht telt voor mij, zijn die mensenlevens.”

Frieten en frietketel

De conciërge was die bewuste zaterdag net frietjes gaan afhalen, toen hij rook opmerkte in het complex waar hij woont. Een frietketel bleek vuur te hebben gevat, waardoor brand ontstond in de keuken. Michel bleef koelbloedig, verwittigde de hulpdiensten en liep naar boven. “Ieder mens reageert anders, maar ik dacht er op dat moment eigenlijk niet bij na”, zegt hij. “Het leek haast automatisch te gaan. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse.”

Zowel Michel als de bewoners van het gebouw dat vuur vatte (een man van 90 jaar en zijn vrouw van 88 jaar) werden nadien overbracht naar het ziekenhuis. Michel en de man mochten het ziekenhuis spoedig verlaten. De vrouw verblijft nog in het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis. Haar toestand is volgens Everaerts nog steeds zorgwekkend. “Ik vind de situatie verschrikkelijk voor de betrokkenen”, vertelt Michel. “Zelf hoop ik het ook nooit meer mee te maken.”

Tijdens de interventie vervulden nog enkele aanwezige bewoners hun burgerplicht. Zo hielp oud-verpleegster Lydia De Wachter eveneens bij het naar buiten brengen van de man. Haar partner Jan Somers had de brand gemerkt via de brandcentrale en maakte de brandweg vrij voor de hulpdiensten. “Ook de buurvrouw van het getroffen koppel belde ons op over de brandgeur en verwittigde de brandweer”, vertelt De Wachter. “Ik liep meteen naar het gebouw, waar ik op de gang de man tegenkwam. Iemand riep me toe dat ik naar buiten moest. Dat bleek Michel te zijn. Ik begeleidde de man dan naar de inkom, waar een verpleger klaarstond. Toen ik de hal weer binnenging, zag ik Michel staan. Hij nam een natte doek uit zijn werkhok en liep terug naar boven. Nadien bleef ik nog bij de man in de ziekenwagen. Op vraag van de vrouw, die op dat ogenblik heel alert was, trachtte ik nog de zoon van het koppel op te bellen. Toen dat niet meteen lukte, bezorgde ik het nummer aan een politieagent.”

Kristof Van Rompaey & Sven Van Haezendonck ■

Gazet van Antwerpen/Mechelen, Ma. 13 Nov. 2017, Pagina 20

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is