Wettelijk samenwonen blijft populair

Door Marc Hendrickx op 9 januari 2018, over deze onderwerpen: Mechelen

Er werden in 2017 898 verklaringen tot wettelijk samenwonen afgesloten in Mechelen. Dat zijn er zes minder dan in 2016, dat een recordjaar was. Toch blijft het enorm populair.

Wettelijk samenwonen kan in Mechelen sinds het jaar 2000. “Bij wettelijk samenwonen leggen twee personen een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand”, legt schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx (N-VA) uit. “Die registratie geeft een juridische bescherming op het vlak van goederen, de woning en de verdeling van de gezinslasten. Het wettelijk samenwonen is daarom vaak een alternatief voor mensen die niet willen trouwen en kan zowel voor hetero- als homoseksuelen. Er hoeft echter absoluut geen seksuele relatie te zijn. Je kan namelijk ook wettelijk samenwonen met vrienden of familie, zolang je maar een woning deelt.

Bij de start in 2000 werden slechts 48 verklaringen tot wettelijk samenwonen ondertekend, maar door de jaren heen won de samenlevingsvorm sterk aan populariteit. “In 2008 werd voor het eerst de kaap van de 500 verklaringen overschreden en in 2016 kenden we een recordaantal van 904 verklaringen”, weet Hendrickx. “In 2017 zagen we een lichte terugval tot 898, maar al bij al mogen we stellen dat dit een populaire vorm blijft om het samenwonen met iemand juridisch vast te leggen.”

Het aantal huwelijken dat in de Dijlestad voltrokken werd, ligt met een aantal van 414 een stuk lager. “Maar omdat je bij wettelijk samenwonen dus geen seksuele relatie moet hebben, is het niet onlogisch dat we hier een hoger cijfer kunnen noteren.” (svds)

Gazet van Antwerpen/Mechelen, Di. 09 Jan. 2018, Pagina 19

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is