
Vlaams volksvertegenwoordiger | Gemeenschapssenator | Gemeenteraadslid Mechelen

Terwijl de stadsadministratie moet inkrimpen, groeien de kabinetten in Mechelen: “Iets wat mooi werd verzwegen”
“Het aantal leden van het college van burgemeester en schepenen is nog steeds hetzelfde en toch stijgt het aantal kabinetsmedewerkers met een derde.” Oppositieraadslid Marc Hendrickx (N-VA) is verontwaardigd over de groei van het politiek personeel, terwijl het aantal medewerkers bij de ambtenarij deze bestuursperiode net gevoelig moet dalen. De schepen van Personeel legt uit.
De nieuwe coalitie gaf in juni, bij de financiële toelichting bij het beleidsplan, aan keuzes te willen maken in de uitgaven, met een “efficiëntiewinst van circa 65 voltijdsequivalenten” (VTE’s) tegen het einde van de bestuursperiode. Nu telt de stad nog plusminus 1.000 VTE’s, medewerkers in tijdelijke contracten niet meegeteld. Het bestuur wil dat onder meer realiseren door congrescentrum Lamot te verkopen en de aula van de stedelijke begraafplaats uit te besteden, door processen verder te vereenvoudigen en een organogram te realiseren met minder directies, minder afdelingen en minder diensten.
Stommelings
Het voornemen tot afslanking zette Hendrickx aan tot een schriftelijke vraag buiten de raadszittingen. “Heeft dit ook een invloed op de aan de kabinetten van de schepenen en burgemeester verbonden personeelsleden?” Uit het antwoord van schepen Sabe De Graef (Vooruit) blijkt dat de kabinetten 17 VTE’s tellen. Dat zijn persoonlijke medewerkers die de burgemeester en schepenen ondersteunen op inhoudelijk en praktisch vlak. Zes jaar eerder waren dat er volgens datzelfde antwoord nog maar 15,1, een aantal dat in de loop van de vorige bestuursperiode daalde tot 12,75.
“Naar aanleiding van de verkiezingen in oktober 2024 is een bijkomende fractie vertegenwoordigd in het college van burgemeester en schepenen. Uit een informele rondvraag bij andere centrumsteden blijkt dat de kabinetten binnen Stad Mechelen niet groot zijn”, geeft de schepen twee redenen. Hendrickx vindt dat opmerkelijk. “De enige reden die ze aangeven is ‘de meerderheid is uitgebreid met een bijkomende partij’, wat natuurlijk onzin is. Het aantal leden van het college is nog steeds hetzelfde.”
Hij vindt het niet logisch dat de coalitie dan wel bij de voorstelling van het beleidsplan aankondigde om tientallen personeelsleden te schrappen. “Terwijl het een half jaar eerder stommelings een stijging van een derde doorvoerde bij de eigen medewerkers. Iets wat mooi verzwegen werd, maar ik nu naar boven spitte omdat ik zelf ben beginnen tellen”, aldus het oppositieraadslid.
Grote uitdagingen
Volgens De Graef in een reactie gaat het om twee verschillende timings. “In het hoofdlijnenakkoord stonden belangrijke ambities zoals de realisatie van het woonzorgcentrum, buurtgerichte zorg, het masterplan kinderopvang en de strijd tegen de verhoogde schooluitval”, noemt ze de prioriteiten van Vooruit. “Om dat waar te maken, heb je sterke profielen nodig, zowel bij de administratie als bij de kabinetten.”
"De enige reden die ze aangeven is "de meerderheid is uitgebreid met een bijkomende partij", wat natuurlijk onzin is. Het aantal leden van het college is nog steeds hetzelfde" - Marc Hendrickx (N-VA)
Tegelijk ontsnapt Mechelen volgens de schepen de dans niet. “Alle steden staan voor grote uitdagingen, zeker de centrumsteden. Zoals overal moeten we inzetten op efficiëntie.” Bij de inkrimping van het personeelsbestand wordt volgens De Graef overigens gekeken naar zowel de administratie als het politieke personeel. “Momenteel zijn er nog geen beslissingen genomen over de concrete invulling van de besparingsdoelstellingen. De impact van de besparing zal de komende maanden worden uitgewerkt. In deze zal het sociaal overleg worden gerespecteerd”, aldus De Graef.
Het stadsbestuur zei eerder zo veel als mogelijk met natuurlijke afvloeiingen te willen werken, bijvoorbeeld door niet-vervanging bij pensionering of vertrek.
-Wannes Vansina
